Да изберем правилния начин за хранене на кучето

Храненето на куче не е толкова лесно, колкото изглежда отвън. Изведнъж се оказва, че трябва да мислите и за подходящи кайшки, шампоани, легла, играчки… След като най-накрая сте избрали подходящата кучешка храна, трябва да решите кой метод на хранене ще използвате. Има два основни метода, като и те имат своите предимства и недостатъци.

 

Неконтролирано хранене

 

Неконтролирано хранене е методът, в който напълвате купа и я оставяте на вашия любимец, като му позволите да яде толкова, колкото избере, когато избере. Този метод работи най-добре със сухи храни, тъй като те не се развалят толкова бързо, колкото мократа кучешка храна. Едно от очевидните предимства на свободното хранене е, че не е нужно да се притеснявате да го приберете навреме за храна, предизвикателство за хора с много натоварени графици. Също така, ако на кучетата се даде възможност, те очевидно биха избрали да разполагат с храна, когато пожелаят. Този метод може да обслужва и нуждите на много домашни любимци, тъй като те ще могат да ядат от същата купа през целия ден.

 Разбира се, има и недостатъци. Единият е, че ако имате много кучета, едно би могло да окопира купата и да не позволи на останалите да се хранят. Съществува и рискът животните да станат с наднормено тегло. Някои породи кучета са особено известни с това, че продължават да ядат дори след като вече се чувстват сити. Така, ако кучето преяде сутринта, ще е много гладно вечер, а вече ще е изяло порцията си за деня.

 

КОНТРОЛИРАНО ХРАНЕНЕ

 Ако имате достатъчно предвидим график, контролираното хранене работи добре и е по-здравословен начин, тъй като ограничава количеството храна, което вашето куче приема при всяко хранене. Има варианти за този метод. Можете да напълнете купата с храна и да я извадите след изтичане на извстно време, което позволява на кучето да се нахрани. От десет до двадесет минути обикновено са достатъчно. Или можете да разделите дневната дажба на порции и да оставите кучето да се нахрани със собствено темпо. 

Кучета, които са поставени на диета за контрол на теглото, трябва да получават контролирани порции храна. Този метод работи добре и за кучета, на които трябва да се дават лекарства, смесени с храната. От друга страна имате възможност да наблюдавате апетита на и да се уверите, че то изяжда всичката си храна. Контролираното хранене дава възможност за изграждане на навици и време прекарано с кучето.

 

Основен недостатък при контролираното хранене е, че ще трябва да хранете домашния си любимец няколко пъти през деня. Това може да бъде особено предизвикателно, когато се грижите за кученца, които дори при нормални обстоятелства трябва да получават малки порции, но пък през няколко часа.

 

Ако не можете да решите кой метод ще работи най-добре за вас и вашия домашен любимец, говорете с вашия ветеринарен лекар за предложения. Възможно е да има съображения за възрастта и породата, които трябва да имате предвид. Има и механични купи за храна, които могат да бъдат настроени да захранват кучето ви с малки порции в определени часове на деня.

 

В крайна сметка не забравяйте да не базирате решението си единствено на удобство, а на дългосрочното здраве на вашето куче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *