Има ли нещо по-сладко от гледката на наклонило главата си кученце? Прави ли ви впечатление, че те се концентрират по този начин, когато им говорим? Понякога е толкова очарователно, че ние двуногите започваме да издаваме всякакви странни звуци само за да предизвикаме това поведение. Някога чудили ли сте се защо точно го правят? Прочетете трите водещи теории по въпроса!

1) За да виждат по-добре изражението на лицето ви
Обикновено, когато говорите с някого, не просто слушате думите, които казват или тонът с който те се изразяват, вие също гледате и изражението на лицето им. Изследванията показват, че кучетата правят същото – те често сканират лицето ни за информация, за да разберат нашето емоционално състояние, или поне се опитват.

Според д-р Стенли Корен – професор, психолог и автор, който често пише за кучетата, те се накланят за да видят по-добре долната част на лицата ни. Зоната на устата играе голяма роля в изразяването на емоциите ни. Предлагаме ви малък тест, с който да разберете какво виждат кучетата ви. Сложете юмрук под носа си – сега добивате реална представа за зрителното поле на вашето куче.

„Сега, всъщност имате муцуна, точно такава, като на вашето куче. Ако погледнете лицето на друг човек, ще откриете, че „муцуната“ ви ще блокира част от вашето зрително поле и ще намали способността ви да виждате долната част на лицето на събеседника си.“

Да, не звучи много научно и заради това, професорът решава да пренесе теорията си в реалността.
В проучване на 582 двойки кучета и стопани, Корен ги разделя на две групи: Група 1 -брахицефални породи (мопс, булдог, боксер), Група 2 –тези с по-дълги муцунки. Неговите открития? Оказва се, че 52% от кучетата в Група 1 (плоските муцунки) – накланят главите си, сравнено с 71% от участниците от Група – 2.
Заключението му:
„Това е статистически значима разлика, която ясно показва, че формата на главата и размерът на муцуната оказват влияние върху накланянето на главата при кучета. Колкото по-дълга е муцуната, толкова повече кучето изпитва необходимост да се наклони, за да разшири зрителното си поле.“, казва Корен.

2) За да ви чуват по-добре
Със сигурност знаете, че кучетата имат невероятен слух. Всъщност, те чуват около четири пъти по-добре от хората. Но понякога им се налага да се попреместят за да извлекат максимална полза от слуха си. Това не само им позволява да чуят по-добре думите ни, но също така им помага да преценят по-добре местоположението и разстоянието си спрямо източника на звука.

3) Комуникация
В повечето случай кучето ви ви разбира. То е научило освен кучешкия начин на комуникация, така и езика на който му говорим (или поне важните „разходка“, „целувка“, „ бисквитка“). Когато се сблъска с непознати комбинации от звуци, концентрацията му се изразява в накланяне на главата, както и ние правим неосъзнато разни неща с тялото си, когато наистина влагаме вниманието си в нещо.
Някои специалисти също твърдят, че нашите косматковци накланят глава, защото ги насърчаваме. Истерични писъци и усмивки, вадене на телефони и лакомства – само и само да се полюбуваме по-дълго на тази гледка. Има определена логика, ако винаги реагираме позитивно на това поведение, то може да прерасне дори в манипулативен механизъм за получаване на още бисквитки! 😊
Каквато и да е мотивацията на кучетата да накланят очарователно глава настрани, ние ги обожаваме, а вас насърчаваме да ни изпратите подобни снимки на вашите шушони!

С любов,
Кучешката Пекарна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *