Изборът между мокра и суха храна – опростен.

Имате си кученце? Честито! А сега трябва да решите каква храна да изберете? Риба тон или пуйка? Агнешко или говеждо? Мокра или суха храна? Въпросите могат да изглеждат сложни, но не е съвсем така. Някои хора избират въз основа на предишен опит, някои основават своето решение на това, с което приятелите се хранят домашните любимци, някои се придържат към това, което се препоръчва от мястото от което са купили кучето, а някои според това, което ги съветва ветеринарният лекар. Остава и влиянието на стотици телевизионни реклами, всички от които твърдят, че техния продукт е с най-високо качество.

И така, какво да изберете? Нека прегледаме принципите, за да можете да вземете информирано решение, което да е най-подходящо за вас и за кучето ви.

 

Мокра храна (консерви)

Плюсове и минуси

Не всички животни пият толкова вода, колкото трябва. Мокрите храни могат да бъдат добър източник на хидратация, ако вашето животно не пие достатъчно количество вода, което също означава, че вашият домашен любимец може да се наслаждава на по-голяма порция храна без това да означава излишни калории. Има и чисто здравословни съображения, които могат да направят мокрите храни по-практичен избор. По-възрастните животни, които са загубили остротата на обонянието си, ще са по-склонни да ядат храна, която има по-богат аромат, какъвто е случая на мократа храна. Те също са добра алтернатива в случаите, когато домашният любимец е болен и му липсва апетит. Това ще гарантира, че те получават протеините, витамините и минералите, от които се нуждаят, да запазят здравето си. Мокрите храни също са добър вариант за кучета с липсващи зъби, лошо подравнени челюсти или по-малки муцунки.

Мократа храна има и своите недостатъци. Някои домашни любимци ще направят голяма бъркотия, докато ядат мокра храна, а тези с предразположеност към развитие на зъбни проблеми ще се нуждаят от повече стоматологична грижа. След отваряне мократа храна трябва да бъде покрита, охладена и използвана бързо, преди да се развали. В някои случаи мократа храна не е толкова икономична, колкото сухата храна. В зависимост от качеството на храната (разбира се вие ще искате най-качествената спрямо възможностите си), мократа храна може да бъде по-скъпа от сухата и трябва да се купува в по-малки количества заради това колко бързо се разваля след отваряне. Съветваме ви, купувайте малки количества, или ако ви е по-изгодно – големи, но ако кучето не може да я изяде в рамките на седмица, я замразете на порции, за да запази максимално дълго своите качества.

 

Суха храна (гранули)

За и против

 

Най-удобният вид храна за съхранение и за хранене е сухата храна. Гранулите могат да бъдат оставени, за да може домашният да яде със свое собствено темпо, без да се страхувате от това, че ще се развалят за няколко часа. Всъщност много собственици на пълнят купата с достатъчно храна за целия ден, ако не и дни, когато са много заети или пътуват за кратко.

Сухите храни са абсолютно удобство за много собственици на домашни любимци. Храната може да бъде оставена за часове, ако не и дни, и да не се разваля. Сухите храни са по-лесни за съхранение – голям пластмасов контейнер с тесен капак обикновено е достатъчен, за да се запази храната прясна и да я предпази от насекоми, гризачи (и от домашни любимци), а и е икономически по-практична при хранене на няколко кучета. Гранулите могат да се използват и при тренировки и обучение. В допълнение трябва да споменем, че някои сухи храни са специално формулирани и оформени за почистване на зъбите, когато животното ги дъвче. Те също така се предлагат и в безброй разфасовки, вкусове и размери – което още повече да улесни избора ви.

Разбира се, сухите храни не осигуряват толкова течности, колкото мокрите храни, което става все по-важно, когато едно животно остарява, е болно, или живее в сух и горещ климат. В тези случаи диетата с мокра храна ще бъде по-практична. Сухата храна може да има по-ниски нива на животински протеини, които са важни за развитието на вашия домашен любимец.

 

Окончателното решение

По принцип, всеки от тези избори ще отговаря на хранителните изисквания на домашния ви любимец, стига самите продукти да са добре балансирани и да са направени с качествени съставки. Суха или мокра храна е въпрос на нуждите на вашето куче и вашия начин на живот. Винаги съществува и възможността да изберете както консервите, така и гранулите; да ги смесвате в една и съща купа или да давате консерва от време на време. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения, тъй като може да има особени съображения за породата или възрастта на вашето куче.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *