Как животните могат да помогнат на деца с емоционални проблеми

Всеизвестен факт е, че животните имат връзка с хората, която надхвърля физическото измерение. Ето защо има много организации по целия свят, които работят с деца и възрастни с физически и емоционални увреждания, за да им помогнат да постигнат един по-добър начин на живот.

 

Животните могат да помогнат на децата с аутизъм

Аутизмът е се изявява по много различни начини. Въпреки това, при всички форми на аутизъм децата са склонни към емоционални състояния, които притесняват както тях самите, така и родителите им. Терапията с кучета може да помогне за облекчаване на стреса на децата по много начини.

 

Например, чисто физически галенето на куче или котка оказва успокояващо влияние. Много домове за възрастни хора са започнали да използват този тип терапия за своите жители, които имат сърдечни заболявания или тревожност.

В допълнение към физическото подобрение е доказано, че емоционалните тревоги намаляват с течение на времето благодарение на тези терапевтични мерки. Децата с аутизъм са показали, че стават по-малко реактивни и реагират по-позитивно на социалните ситуации посредством терапия с животни.

 

Терапевтична терапия за церебрална парализа

Програми като конна терапия помагат на хората с физически и емоционални увреждания, като работят върху мускулите и осигуряват приятен приятел за тези с емоционални нужди. Макар че това може да изглежда малко странно, тъй като бихме очаквали, че ще се страхуват от такова голямо животно, силната и нежна природа на конете ги кара да бъдат възприемани като верен приятел.

 

Този тип терапия е чудесно за тези с физически заболявания като церебрална парализа, мускулна дистрофия и възстановяване след травма. Въпреки че може да изглежда, че ездата е просто седене върху кон, движението спомага за стимулиране на голям брой мускули в долната част на гърба, тазовата област, бедрата и краката. Тази терапия, наречена хипотерапия, може да подпомага физическата и психическата рехабилитация.

 

Притежаването на куче помага за облекчаване на НДВ(Нарушене в дефицита на внимаието) и СДВХ (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

НДВ и СДВХ са две състояния, които все още до голяма степен са неразбрани. Това се дължи на факта, че те често идват като „пакет“, в който пациентите също имат и диагноза за тревожност, депресия, физически заболявания като хипер или хипотиреоидизъм и др. При такава сложна ситуация пациентите трудно могат да се справят с различни ситуации, тъй като вторичните им състояния могат да влошат основния проблем.

 

Например, пациент с СДВХ и тревожност може да има два пъти повече неприятности, тъй като те се притесняват от стотици неща и се борят с естественото им желание да останат в постоянно движение. Тук е мястото, където животинската терапия може да бъде от голяма полза, тъй като животното помага да успокои пациента, което дава време да се възвърне контрола над сетивата и действията.

 

Как да изберете подходящата порода куче

След като сте решили да включите и терапията с кучета, следва въпроса – коя порода ще е  най-подходяща. Изборът на правилната порода е важен, тъй като някои кучета може да имат нужди, които собствениците да не могат да задоволят.

 

Например, ако детето ви страда от СДВХ, Бордър коли може да не е най-добрият избор, тъй като те също са доста хиперактивни. Голдън Ретривъра е предпочитан заради спокойната си природа, която балансира състоянието на детето.

 

Познаването на породата е от съществено значение, но имайте предвид, че всяко куче има свой характер и странности.  Отделете достатъчно време за избирането на четириног приятел, който да ви подкрепя в такава важна мисия.

И ако мислите за разходите свързани с притежаването на терапевтично куче, запомнете  разберете ползите които то ще донесе за вас. С толкова много проучвания, които са доказали ефектите на този вид терапия, имате всички основания да обсъдите възможността с Вашето дете и неговия терапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *