Висококачествената, добре балансирана диета е от основно значение за здравето на вашето куче, но знаете ли защо? Ето само няколко кучешки здравословни проблеми, които са пряко засегнати от диетата им.

 

  1. Затлъстяване

Затлъстяването е национална епидемия за нашите кучета. Опасно е защотот кучетата, засегнати от затлъстяването, са по-податливи на артрит, диабет, високо кръвно налягане и рак. Според Асоциацията за профилактика на затлъстяването при домашни любимци (AПЗДЛ, САЩ) продължителността на живота е пряко свързана със затлъстяването и за съжаление в над 90% от случайте собствениците смятат, че кучетата им са с нормално тегло.

Объръщайте специално внимание на калориите и мазнините в храната на вашето куче. Въпреки, че те са важни за храненето, прекаленото количество може да предизвика или да влоши затлъстяването. Също така, намирането на подходяща диета за кучето, която ограничава калориите и мазнините, може да помогне за справянето с наднорменото тегло и в крайна сметка да помогне на кучето ви да живее по-здраво за по-дълго.

 

За определянето на идеалното тегло на вашия домашен любимец, се консултирате с Вашия ветеринарен лекар.

 

  1. ПАНКРЕАТИТ

Панкреатитът се развива, когато панкреаса се възпали, причинявайки отделянето на повече храносмилателни ензими в коремната област. Ако това се случи, храносмилателните ензими ще започнат да разграждат мазнините и протеините в другите органи, както и в панкреаса.

„При кучетата е известно, че мазнините са свързани с развитието на панкреатит и могат да стимулират секрецията на хормон, който кара панкреаса да отделя храносмилателни ензими“, казва др. Дженифър Коуйтс. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да видите дали приемането на мазнини в храната на кучето може да увеличи риска от панкреатит. Ако вашето куче вече страда от панкреатит, се препоръчва диета с ниско съдържание на мазнини и лесно смилаема храна.

 

  1. Камъни в пикучния мехур

Не всички камъни в пикочния мехур са еднакви. Те могат да бъдат съставени от различни видове минерали и други вещества. Например, калциевите оксалатни камъни в пикочния мехур се състоят основно от калций, докато струвитите са предимно съставени от магнезий и фосфати (фосфор). Камъните в пикочния мехур могат да са малки, но с течение на времето могат да растат по брой и / или размери, причинявайки проблеми като неконтролирано уриниране или обезцветена урине.

Говорете с ветеринарен лекар, ако смятате, че вашето куче страда от камъни в пикочния мехур. Те могат да идентифицират вида камък на пикочния мехур и да препоръчат храна за разтваряне на камъка, или хирургическа операция за отстраняването му, ако той е тип, който не може да бъде разтворен с храна, като калциев оксалат. Те могат също така да препоръчат специална диета, която може да помогне да се предотврати образуването на камъни в пикочния мехур.

Дори ако вашето куче в момента не страда от камъни в пикочния мехур, той или тя може да се възползва от диета, която е по-бедна на калций и фосфор. Вашият ветеринарен лекар ще знае какво е най-добро за положението на вашето куче.

 

  1. Болест на сърцето

Кучетата често имат проблеми със сърдечни заболявания като нас, особено ако диетата им не е правилно балансирана. Един от ключовите фактори за сърдечно-съдовите заболявания при кучета е приема на натрий (сол). „Повишеният натрий в диетата причинява повишени нива на натрий, циркулиращ в кръвта“, казва  др. Кен Тудор. Тези повишени нива на натрий причиняват задържане на вода в кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане. Тъй като кръвното налягане се увеличава, болното сърце трябва да продължи да се увеличава, за да се преодолее увеличеното налягане, за да изпомпва кръвта.

Давате ли на кучето си саламче, кремвирш или сиренце от масата? Говорете с вашия ветеринарен лекар за тези неща и как кучето ви може да се възползва от здравословна диета, която е по-бедна на сол.

 

  1. Диарип

Кучетата често страдат от пристъпи на диария, но има два основни типа диария: заради раздразнено дебело черво или раздразнено тънко черво. „Кучетата с диария заради тънкото черво обикновено произвеждат големи количества меки изпражнения, но правят това само няколко пъти на ден“, казва д-р Коайтс. Когато аномалиите са центрирани в дебелото черво, засегнатите кучета обикновено произвеждат малки количества воднисти изпражнения често през целия ден.

„За диария с дебело черво,“ казва д-р Коайтс, „е доказано, че диета с високо съдържание на фибри е полезна. В идеалния случай трябва да се включат и разтворими и неразтворими (несмилаеми) фибри. За диария на тънкото черво д-р Койтс препоръчва лека, нискомаслена, лесно смилаема диета.

 

Обсъдете с вашия ветеринарен лекар как мазнините, фибрите, калция, фосфора и други хранителни хранителни вещества играят важна роля за здравето на вашето куче. Той или тя може дори да има важни нови препоръки за хранене, които да се вземат предвид за специфичното животно и начин на живот на вашето куче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *